Functies van vetten in het lichaam
• Vet levert energie aan het lichaam.
• Vet isoleert tegen kou.
• Vet onderhoudt de celmembranen.
• Vet stimuleert verschillende functies in de hersenen en is betrokken bij het goed laten werken van je ogen.
• Vet beschermt je organen.
• Essentiële vitamines zoals vitamine A en D zijn alleen oplosbaar in vet en kunnen dus ook alleen binnen komen via vet.
Waar ligt vet opgeslagen?
Vet ligt in tegenstelling tot koolhydraten buiten je spieren opgeslagen op plekken als je benen, heupen, buik, rug en billen.
Kun je vet plaatselijk verbranden?
Dit antwoord is nee. Zodra je lichaam vetcellen gaat verbranden dan zal hij zelf bepalen waar hij zijn voorraad vandaan haalt. Bij de ene persoon gaat het snel van de billen af, bij de ander weer snel van de heupen of borsten. Dit kan per individu verschillen. Maar bijvoorbeeld plaatselijk vet verbranden op je buik door eeuwige crunches te gaan doen is een fabel helaas ;-).
After burn effect
Onze trainingen zijn er op gericht om je lichaam tijdens de training een beetje ‘stuk’ te maken door een maximale inspanning van je te vragen. Zowel uren lang na je training maar ook de dagen erna is je lichaam extra hard aan het werk om weer te herstellen. Tijdens dit herstelproces verbruikt je lichaam meer energie dus meer calorieën. Dit gebeurt op een relatief lage hartslag dus gebruikt je lichaam hiervoor je vet voorraad. Het extra verbranden van calorieën na een training noemen we het ‘after burn effect’.
Waarom zijn verzadigde en transvetten ongezond?
De hoofdreden is dat in deze vet soorten veel cholesterol zit. Door het ophopen van het cholesterol, kunnen je bloedvaten langzaam dichtslibben. Dit heet slagaderverkalking. Dit kan een hart- of vaatziekte veroorzaken.
Daarnaast zijn het vetsoorten waar je lichaam verder geen bruikbare stoffen uit kan halen en wordt dus direct opgeslagen als vet in je lichaam.
De essentiële vetten
Vet in je eetpatroon is essentieel voor een goede gezondheid. In bepaalde mate natuurlijk want in vetten zitten ook relatief veel calorieën. Het vervangen van verzadigde vetten voor onverzadigde vetten verlaagt LDL-cholesterol en daarmee ook de kans op hart en vaatziekten. Het liefst haal je je gezonde vetten uit plantaardige, vloeibare voeding zoals olijfolie en noten. Of uit vette vis.
Je lichaam heeft vetten nodig en kan bijna alle vetzuren zelf aanmaken. Op 2 soorten na, namelijk omega-6 vetzuur (linolzuur) en omega-3 vetzuur (linoleenzuur).
Het belangrijke omega-3 vetzuur haal je uit voeding maar kun je ook bijslikken door middel van een supplement, bijvoorbeeld de plantaardige omega 3 capsules van Orangefit.
Verschillende vormen van vet
Enkelvoudig onverzadigde vetten (gezonde vetten)
• Vloeibare vetten: olijfolie, koolzaadolie, pindaolie, saffloerolie.
• Avocado’s.
Meervoudig onverzadigde vetten (gezonde vetten)
• Plantaardige oliën.
• Noten en zaden.
• Walnoten.
• Lijnzaad.
• Vette vis.
Verzadigde vetten (ongezonde vetten)
• Volle melkproducten: room, boter, kaas, ijs.
• Vettige delen van dieren: rundvlees en varken.
• Kokosnoot.
• Palmolie.
Transvetten (ongezonde vetten)
• Koekjes, donuts, taart, cake etc.
• Margarine.
• Crackers.
• Chips.
Cholesterol (semi ongezonde vetten)
• Eieren (0,39 mcg per eigeel).
• Melk en melkproducten.
• Vlees, gevogelte, schelpdieren.
Lang verhaal kort
• Vetten zijn essentieel om binnen te krijgen.
• Kies voor onverzadigde vetten, bij voorkeur omega 3.
• We raden je aan om een omega 3 supplement te nemen tijdens het programma en ook als je daarna in dezelfde intensiteit blijft sporten.
• Vermijd zoveel mogelijk verzadigd vet en transvetten.
• Let op dat ook gezonde vetten hoog in het calorie gehalte zitten. Check de calorie tracker wat dit betekent voor jouw eetpatroon.